© 2024 dogaja.info
Pogoji uporabe

izdelava: ETREND

25. VSTOP PROST/ADMISSION FREE

Delavnice

Ostali dogodki

Razstave

Kraj:Celje
Lokacija:Glavni trg 8 in mestne ulice
Začetek:11.06.2024 ob 11:00
Traja do:15.06.2024
Cena:Prost vstop

Informacije

Url:https://www.facebook.com/profile.php?id=100065451611380
E-mail:dlucelje@gmail.com
Telefon:041 531 284

Podrobno

Vstop prost/Admission free je že tradicionalni festival urbanih umetniških akcij, performansov, intervencij in instalacij v celjskem mestnem središču. Že 25. leto ga pripravlja Društvo likovnih umetnikov Celje.
Festival je vsakoletna priložnost za iskanje in osmišljanje lastne umetniške avtonomije avtorjev v javnem prostoru, kot tudi čas za medsebojno spoznavanje in povezovanje zainteresiranih posameznikov ali skupnosti, ki delujemo kot ustvarjalci, spremljevalci, opazovalci, tako kot nas v danem trenutku sprejema javni prostor ali tako kot ga s svojo prisotnostjo oblikujemo mi, v vseh vlogah.
Festival je usmerjen v mesto in nagovarja prebivalce in obiskovalce mesta v odprtem javnem prostoru. Preizprašuje teme, ki so v času najbolj aktualne. K sodelovanju vabi vse, ki si sodelovanja tudi želijo, najbolj pa nagovarja naključne sprehajalce in živeče v središču Celja, letos se pridružuje še enemu  jubileju, celoletnem praznovanju 20. obletnice Umetniške četrti Celje.
Dolgoletno sodelovanje umetnikov in umetnic prinaša vsakokratno osmišljanje vsebin skupnega dela in sodelovanja posameznikov v nastalih skupnostih. Letošnji razmislek tudi tokrat ne more mimo samorefleksij in refleksij na zadnjega četrt stoletja delovanja festivala, ki se v izvedenih akcijah obrnejo navzven in vsakokrat znova naletijo na večno vprašanje javnega prostora, skupnosti in individualizma. Ko začnemo enkrat delovati v javnosti, tudi mi postanemo del tega slikovitega polja, ki naj po našem mnenju ostane odprto in dostopno. Ta paradigma se zagotovo odraža v sami sintagmi »Vstop prost«. Tako razmišljajoči se letos, v iskanju glavne teme festivala, sprašujemo, koliko je skupni javni prostor prosto dostopen in na kakšen način lahko posežemo vanj, da tak tudi ostane. Koliko na naše individualno in skupnostno delo vplivajo in se v delu reflektirajo aktualna družbena dogajanja v lokalnem okolju in širše, v svetu? 

Dolgoletno sodelovanje umetnikov in umetnic prinaša vsakokratno osmišljanje vsebin skupnega dela in sodelovanja posameznikov v nastalih skupnostih. Letošnji razmislek tudi tokrat ne more mimo samorefleksij in refleksij na zadnjega četrt stoletja delovanja festivala, ki se v izvedenih akcijah obrnejo navzven in vsakokrat znova naletijo na večno vprašanje javnega prostora, skupnosti in individualizma. Ko začnemo enkrat delovati v javnosti, tudi mi postanemo del tega slikovitega polja, ki naj po našem mnenju ostane odprto in dostopno. Ta paradigma se zagotovo odraža v sami sintagmi »Vstop prost«. Tako razmišljajoči se letos, v iskanju glavne teme festivala, sprašujemo, koliko je skupni javni prostor prosto dostopen in na kakšen način lahko posežemo vanj, da tak tudi ostane.  
Koliko smo sposobni delovati skupnostno in koliko kot posamezniki in ne nazadnje, kakšne so vizije razvoja naše umetniške dejavnosti in kakšna je vizija mesta, kar se tiče sprejemanja in spoštovanja sodobne umetniške produkcije v javnem prostoru?

Tiskovna konferenca za medije s performativno akcijo Vstop Prost bo 11. junija 2024 ob 11.00 na prostem, pred prostorom začasne kreativne rabe na Glavnem trgu 8.
Fizična »bazna točka« festivala bo letos prazen lokal na Gubčevi 4 in ne javni prostor začasne kreativne rabe na Glavnem trgu 8 v Celju, kot je bilo načrtovano.

Spremembe, nastale zaradi svojevrstnega odnosa upravljalcev javnega prostora do dejavnosti društva, katerega nastanek sega v leto 1956 in festivala, ki v mestu vztraja že 25 let, spet potrjujejo potrebo po opozarjanju na odnos družbe do samoniklih avtonomnih iniciativ, ki segajo onkraj všečnega in povprečnega.

Sodelujoče avtorice in avtorji bomo svoje individualne in tudi skupinske projekte izvajali v prostoru na Gubčevi in na zunanjih javnih površinah v starem mestnem jedru, v Špitalski kapeli ter v mestnem parku vse dni med 11. in 15. junijem 2024.
 

25. VSTOP PROST/ADMISSION FREE

Organizator dogodka

Društvo likovnih umetnikov Celje
Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje

Telefon:041531284
E-mail:dlucelje@gmail.com