© 2023 dogaja.info
Pogoji uporabe

izdelava: ETREND

ANJA ZAG GOLOB & DRAGO IVANUŠA

Prireditve

Kraj:Celje
Lokacija:Plesni forum Celje
Začetek:24.03.2023 ob 19:30
Traja do:24.03.2023
Cena:12,00 € na osebo

Informacije

Url:www.hisakulutre.si
E-mail:info@hisakulture.si
Telefon:041 294 922

Podrobno

Koncertni projekt pesnice Anje Zag Golob in skladatelja, pianista Draga Ivanuše je nastal poleti 2020, inspiriran s pesničino zadnjo knjigo z naslovom ”Da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge …”, izdano v samozaložbi 2019, in prijateljstvom med umetnikoma. Ideja projekta je združiti poezijo in glasbo na način, ki presega zgolj branje ob glasbi, temveč obravnava glasbo kot poezijo in v poeziji raziskuje njeno melodičnost in ritmičnost. Pri nastajanju glasbe je skladatelja navdihoval pesničin izraz, poseben, enkraten način interpretacije, ritmiziranje, glasovne nianse, skratka glasbenost pesničinega izraza. Ob klavirju je postopoma vključeval še druge elemente, kot so računalnik, sintetični zvoki, posnet glas pesnice, glas glasbenika, pa tudi enega najstarejših električnih instrumentov – theremin. Tako je nastala barvita paleta zvokov, šumov, med katerimi se sprehajajo besede, glasovi, se izmenjujeta glasba in poezija in tako imamo pred sabo popolnoma novo umetniško materijo.

Anja Zag Golob je pesnica, glavna urednica pri založbi VigeVageKnjige, ki je specializirana za izdajo stripov za otroke ter risoromanov za mlade odrasle in odrasle, prevajalka iz nemščine in angleščine ter redna kolumnistka v oddaji Studio City na nacionalni televiziji in v sobotni prilogi časopisa Večer. Doslej je izdala štiri samostojne pesniške zbirke (V roki – 2010, Vesa v zgibi – 2013, Didaskalije k dihanju – 2016, Da ne da ne bo več prišla … – 2019); četrta je izšla tudi kot zvočni posnetek avtoričinega branja na CD. Za drugo in tretjo je prejela Jenkovi nagradi za najboljšo pesniško zbirko v minulih dveh letih (2014, 2016), za tretjo nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo v minulem letu (2020). Nominirana je bila za nagrado Evropski pesnik/evropska pesnica svobode, ki jo bo leta 2022 podelilo poljsko mesto Gdansk.

Drago Ivanuša je skladatelj, pianist in harmonikar. Od leta 1989 je ustvaril okoli 150 glasb za gledališče in ples. Je avtor glasbe za 23 filmov. Deluje kot pianist, zadnji projekt je solo pianistična koncertna glasba in plošča “La Bête Humaine”. Odmeven je bil tudi projekt ”Dviganje glasu – The raising of the Voice” v sodelovanju z glasbenikoma Tomažem Gromom, Lolo Mlačnik in igralko – pevko Anjo Novak. Ob samostojnih projektih sodeluje z mnogimi drugimi glasbeniki. V opusu Draga Ivanuše so dela za komorne zasedbe, glasba za celovečerni balet, glasba za simfonični orkester, njegovo igranje najdemo na številnih ploščah slovenskih in tujih izvajalcev.

Deli dogodek

Nazaj na seznam
ANJA ZAG GOLOB & DRAGO IVANUŠA

Organizator dogodka

Hiša kulture Celje
Savinjsko nabrežje 3, 3000 Celje, 3000 Celje

Telefon:041294922
E-mail: