© 2023 dogaja.info
Pogoji uporabe

izdelava: ETREND

VLADO VRBIČ: PRESTRELJENE SANJE

Prireditve

Kraj:Celje
Lokacija:Študijska čitalnica Osrednje knjižnice Celje
Začetek:12.12.2022 ob 17:30
Traja do:12.12.2022
Cena:Prost vstop

Informacije

Url:www.knjiznica-celje.si/dogodki
E-mail:kristian.kozelj@knjiznica-celje.si
Telefon:+386 3 426 17 04

Podrobno

V letu, ko obeležujemo 100. obletnico rojstva Karla Destovnika - Kajuha, in tik pred začetkom Kajuhovega leta 2023, bomo gostili pisatelja in nekdanjega direktorja velenjske knjižnice Vlada Vrbiča, ki bo v pogovoru s sodelavcem Samom Rošem predstavil biografski roman Prestreljene sanje (Litera, 2022).
Dogodek bodo s kratkim recitalom Kajuhove poezije obogatili člani Ljubiteljskega gledališča Petra Simonitija.

ZALOŽNIK O KNJIGI
Pred nami je roman o življenju pesnika, ljubimca, partizana in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha. V njem nam avtor brez olepševanj in brez baročnih okraskov pričara čas pred in med drugo svetovno vojno; bralec lahko vstopi v vzdušje tedanjega časa, pred očmi nam raste glavni junak – vse od otroštva, odraščanja, zaljubljanj, pisanja, ilegalnega dela in vstopa v partizane pa do bridkega preranega konca.

RECENZIJA BUKLA
Roman pripoveduje o mladem pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, bistrem in tenkočutnem mladeniču z živo željo aktivno vstopiti v svet in ga izboljšati – vmes pa ljubiti dekle –, na katerega leže zlokoben mrč druge svetovne vojne. Njegova življenjska zgodba je tesno prepletena z družbenim in političnim dogajanjem od leta 1922 od 1944. Na podlagi dejstev, pisem, pesmi, zgodovinskih gradiv, ohranjene zapuščine in spoznanj prejšnjih preučevalcev Kajuha je avtor napisal osupljiv faktivni roman. V njem ni Kajuhove poezije, kot bi morda pričakovali, in vendar se soparijo izmed vrstic navdušenje, pogum, veselje, ljubezen, upanje, žalost, tesnoba, bolečina in jeza, iz katerih je vzklila poezija, ki še vedno odzvanja. Pred bralcem oživi predvojni Šoštanj z Voš­njakovo fabriko usnja, zgarani delavci, bistri fant in njegova družina – Vasleti in Destovniki, dijaki in profesorji celjske gimnazije, prvi literarni uspehi, širši krog zagnanih mladih literatov, prva ljubezen, izključitev iz celjske gimnazije, začetek vojne, negotovost, gestapov­ski zapor, mučenja in zasliševanja, ilegala v Ljubljani, nova velika ljubezen, italijanski zapor, odhod v partizane, delovanje v kulturniški skupini Štirinajste divizije in potem … prestreljene sanje. Na tleh truplo enaindvajsetletnika, na nebu pa kanja, ki ji v Destovnikovih krajih pravijo kajuh.

VLADO VRBIČ: PRESTRELJENE SANJE

Organizator dogodka

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a, 3000 Celje

Telefon:03 426 17 61
E-mail:mojca.videmsek@knjiznica-celje.si