© 2021 dogaja.info
Pogoji uporabe

izdelava: ETREND

VOLČJA REJA KOZLIČEV

Kultura

Kraj:Celje
Lokacija:Mala dvorana Celjskega doma
Začetek:13.11.2021 ob 20:00
Traja do:13.11.2021
Cena:Prost vstop

Informacije

Url:www.kudabomo.si
E-mail:kudabomo@gmail.com
Telefon:031 846 134

Podrobno

Gledališko-performativna solo plesna predstava po motivih Jurčičeve Kozlovske sodbe v izvedbi Luke Ostreža odkriva “človezla” (hibrid med človekom in kozlom). 
Leto 2021 je leto, v katerega polagamo veliko upov; pojmujemo ga kot protipol njegovemu uničujočemu zgodovinskemu predhodniku, ki si ga je velika večina nas želela pustiti daleč za seboj. Te upe gojimo, čeprav vemo, kako visokoleteči in morda tudi naivni so – polnoč nam ni prinesla nobenega čarobnega preobrata, zjutraj pa so nas vse težave pričakale točno tam, kjer smo jih nazadnje pustili. Napredek žal nima navade, da bi nastopil kar čez noč. Pravzaprav za to potrebuje precej več časa; včasih ne zadostuje niti 140 let. Prav toliko namreč mineva od smrti Josipa Jurčiča, avtorja humoreske Kozlovska sodba v Višnji Gori, zaradi česar 2021 ne obležujemo samo kot leto upov, ampak tudi kot Jučičevo leto. A če se imamo iz njegovih del kaj za naučiti, je to, kako naivna so v resnici pričakovanja o boljšem jutri – že samo kratek postanek med njegovimi vrsticami nam namreč pove, da težave, ki so pestile družbo v njegovem času, ne prizanašajo niti današnji.
"Človezel" (hibrid med človekom in kozlom) nastopa kot pripadnik katerekoli šibkejše in na skrajni rob odrinjene skupine ljudi (ali pa nenazadnje tudi živali), ki jim predstavniki močnejših, vladajočih, niso namenili svobode niti do odločanja niti o lastnih življenjih, kaj šele do aktivne participacije v njihovih družbenih okoljih. So torej posamezniki brez pravic – ne pa tudi brez odgovornosti, kot se izkaže na dan kozlovske sodbe. Kakšna je lahko odgovornost nekoga, ki ni odgovoren niti za samega sebe?

Deli dogodek

Nazaj na seznam
VOLČJA REJA KOZLIČEV

Organizator dogodka

KUD Abomo
, 3000 Celje

Telefon:
E-mail: